Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο Άγιος Ανδρέας


Καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωνάς ή Ιωάννης και Ιωάννα. Με τον αδελφό του, Σίμωνα Πέτρο, εργάζονταν σαν ψαράδες στη λίμνη της Τιβεριάδας στην Παλαιστίνη.Ο Ανδρέας μαζί με τον αδελφό του τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό σαν μαθητές του. Έκανε πολλά ταξίδια, στην Μικρά Ασία, Ελλάδα, Πόντο, Ισπανία και αλλού,  κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργούσε εκκλησιές βάπτιζε Χριστιανούς έκανε θαύματα κ.α. Τελικά εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. 
Με έδρα την Πάτρα ο Ανδρέας κήρυττε σε όλη την Αχαΐα την εποχή που ήταν ανθύπατοι ο Λεσβίος και ο διάδοχος του Αιγεάτης. Εκεί η διδασκαλία του έπιασε τόπο και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αιγεάτη, (αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρειά αρρώστια που είχε), πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον οδήγησε στο μαρτύριο της σταύρωσης. Το λείψανό του έθαψε με ευλάβεια ο πρώτος επίσκοπος Πατρών Στρατοκλής.

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι πολιούχος της Πάτρας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου και στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του, τελεί τη θρονική του εορτή.

Πηγή: Βικιπαίδεια