Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Οι σημαίες της ελληνικής επανάστασης

Όλοι ξέρουμε ότι η σημερινή ελληνική σημαία  υψώνεται η  ίδια σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η ελληνική σημαία αποτελείται από έναν λευκό σταυρό σε γαλάζιο πλαίσιο στο πάνω αριστερό μέρος της σημαίας και από 5 γαλάζιες και 4 λευκές ρίγες. Η σημαία αυτή είναι η σημαία του πολεμικού ναυτικού.


Η παλαιότερη ελληνική σημαία που ήταν σε χρήση για όλα τα μέρη της Ελλάδας ήταν μόνο ο λευκός σταυρός σε γαλάζιο  φόντο. Η σημαία αυτή είναι η σημαία του στρατού ξηράς.



Την εποχή της ελληνικής επανάστασης δεν υπήρχε μια σημαία για όλα τα μέρη της Ελλάδας. Έτσι κάθε τόπος που επαναστατούσε και κάθε οπλαρχηγός ύψωνε τη δικιά του σημαία. Ας πάρουμε μια ιδέα για τις σημαίες που χρησιμοποιούσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες. Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις επαναστατικές σημαίες:

Σημαίες τοπικές




Κρήτη

Στην επαναστατική σημαία της Κρήτης εικονίζονταν ο προστάτης του νησιού Απόστολος Τίτος.



Σάμου

Η σημαία της Σάμου  έμοιαζε με τη σημαία της φιλικής εταιρίας. Η φιλική εταιρία ήταν μια μυστική οργανωση που προετοίμασε την ελληνική επανάσταση.






Μάνη

Η σημαία της Μάνης γράφει «Νίκη ή Θάνατος»  και όχι «Ελευθερία ή Θάνατος γιατί στη Μάνη δεν πάτησαν Τούρκοι και ήδη απολάμβαναν την ελευθερία.








Σπέτσες

Η σημαία των Σπετσών έχει το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος» έναν κόκκινο σταυρό  πάνω σε ένα πεσμένο μισοφέγγαρο μια άγκυρα και μια λόγχη.





Ύδρα

Η σημαία της Ύδρας μοιάζει με των Σπετσών.  Αλλάζει το χρώμα και η προσθήκη του ήλιου.

 



Πηγή για τις σημαίες: asxetos.gr