Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

25 Μαρτίου 1821

Σε λίγες μέρες γιορτάζουμε την επέτειο της επανάστασης του 1821.
Τι ακριβώς όμως γιορτάζουμε; Είναι μόνο μια μέρα που δεν έχουμε σχολείο; Πάμε να δούμε την παρέλαση και να καθίσουμε για καφέ ή να  παίξουμε;

Η επανάσταση του 1821 είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός για την ελληνική ιστορία  (αν όχι το μεγαλύτερο της νεώτερης/σύγχρονης εποχής της).

Με την επανάσταση του 1821 τερματίζεται σε ένα κομμάτι του ελληνικού χώρου η σκλαβιά 400 χρόνων που είχαν επιβάλλει οι Τούρκοι.

Ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή:

Ανάμεσα στην αρχαία εποχή και τη νεώτερη εποχή υπήρχε μια εποχή που ονομάστηκε "μέση" (Μεσαίωνας). Σ' αυτήν την εποχή υπήρχε μια μεγάλη (αρχικά ρωμαϊκή και στη συνέχεια ελληνική) αυτοκρατορία (μεγάλο κράτος δηλαδή). Η αυτοκρατορία  αυτή ονομάστηκε βυζαντινή

Η βυζαντινή αυτοκρατορία κράτησε 1000 χρόνια και έπαψε να υπάρχει οριστικά, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453.

Για την Ελλάδα το διάστημα από το 1453 έως το 1821 ονομάστηκε Τουρκοκρατία.(εξουσία δηλαδή των Τούρκων).

Η ζωή των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία

 Οι υπόδουλοι Έλληνες  ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν  μεγάλους φόρους, να ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε Τούρκου άρχοντα, να υπηρετούν στον τούρκικο στρατό, να τους παίρνουν τα αγόρια για να τα κάνουν γενίτσαρους (φανατικούς μουσουλμάνους στρατιώτες).

 

 

Η ελληνική επανάσταση

Οι Έλληνες δεν άντεχαν άλλο. Στις 25 του Μάρτη του 1821 ξέσπασε η μεγάλη ελληνική επανάσταση. Ο ελληνικός αγώνας γνώρισε λαμπρές νίκες και μεγάλες καταστροφές. Μετά από 10 χρόνια περίπου και πιο συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου 1830, επιτέλους δημιουργήθηκε το σύγχρονο, ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.